saklama-kosullari

 
 
Peynir Saklama Koşulları
 
Tüm peynir çeşitleri, +4 derecede ve ışıksız ortamda (buzdolabı, sebzelik gözü)  muhafaza edilmelidir.
Peynir eğer hemen tüketilmeyecek ise, kendi ambalajında ve kendi suyu içerisinde saklanmalıdır. 
 
Vakumlu ambalajdaki peynirin ambalajı açılmadıkça 1 sene ömrü vardır. Ambalajı açıldıktan sonra ise uygun bir saklama kabında, hava ile teması kesilerek korunmalıdır. Aksi takdirde peynir nemini kaybeder, kurumaya başlar ve lezzeti azalır. Doğruluk, mutfaklarda kullanılan streç  filmlerin peynir saklamada kullanılmasını önermemektedir. Zira bu streç filmler peynirin tadının değiştirerek lezzetini yitirmesine yol açmaktadır.
 
 Beyaz peynir;  ambalajı açıldıktan sonra, peynirin her tarafı suyun içinde kalacak şekilde ve içme suyuna, ortalama 1 çorba kaşığı kadar tuz eklenerek hazırlanan sıvıda saklanabilir. Böylece peynirin olgunlaşma süreci de devam eder. (Tuz tüketmesi uygun olmayan kişiler, suya tuz eklemeyerek peynirin kendi tuzunu da bırakmasıyla daha tuzsuz bir peynir elde edebilirler.)
 
Peynir dilimlere bölünmeden tek parça halinde saklanarak, dış ortamla teması en aza indirilmesi ile sağlanır.
Eski kaşar gibi kabuklu peynirler, kabuğu temizlenmeden saklanmalı, temizleme işlemi peyniri tüketmeden hemen önce yapılmalıdır. 
 Beyaz peynir dışındaki peynirler yıkanmaz. Su ile temas etmesi, çoğu peynir çeşidinin lezzet ve aromasının kaybolmasına yol açar.
Peynir keserken, peynir bıçağı kullanılmalı ve bıçağın ıslatılmasının peynirin düzgün kesilmesine yardımcı olacağı unutulmamalıdır.